Hoe plak ik een banner?

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 22:16

Een banner op de voorruit of achterruit;  het kan een mooie toevoeging zijn aan je bolide. Of het nou voor de club is, een personal touch of net dat stukje extra dat jouw auto nodig heeft. Waarom je de banner plakt is aan jou, maar één ding hebben ze allemaal gemeen; het moet recht. Een scheve banner is geen mooi gezicht en jouw auto verdient beter!

Nu hoor ik je al vragen: "Maar Dani, hoe plak ik nu zo een banner?" Vrees niet, ik heb deze how-to guide gemaakt om voor ééns en altijd een einde te maken aan de scheve banner. 

 

Wat hebben we nodig?

- Een squeezee of pinpas (iets waarmee je de banner gladt kan strijken)

- Een flacon

- Afwasmiddel (bijvoorbeeld Dreft)

- Water

- Een meetlint (ja echt)

- Een scherp mes (optioneel)

- Een microfiber doek (optioneel)

 

Voor deze uitleg maakt het niet uit of de banner wel of niet een zonneband heeft, de stappen zijn het zelfde. 

Als eerste moeten we de voorruit schoonmaken. Kleine zandkorreltjes zullen niet erg opvallen op een kale ruit, maar met een sticker eroverheen valt het enorm op. Zorg dat de ruit weer goed droog is na het schoonmaken.

Een banner in één keer recht plakken is erg lastig en vaak heb je meerdere pogingen nodig voordat de banner goed zit, een flacon met water en een drupje zeep bied de oplossing. 

Vul de flacon volledig met water en voeg achteraf een druppeltje zeep toe. Spray vervolgens de ruit en de plak kant van de banner volledig in. De zeep zorgt ervoor dat de sticker niet gelijk plakt tot dat het met een squeezee weg gedrukt is. 

Nu de sticker en de ruit volledig bespoten zijn met water kan de sticker op het oppervlak gelegd worden. Leg de sticker met de plak kant erop, het maakt nu nog niet uit of de sticker recht of helemaal scheef ligt, dit kunnen we naderhand nog aanpassen door de zeep die eronder ligt. 

Nu komt het meetlint van pas. Een banner op het oog recht krijgen is niet onmogelijk, maar het liefst verkleinen we onze kans op fouten zo veel mogelijk. Meet de beide hoeken van de banner, het liefst meet ik vanaf de uit eindes van het symbool op de banner (in dit geval de letters) naar de A-stijl. Zodra deze letters aan beide kanten evenveel verwijderd zijn van de A-stijl meten we de hoogte. Meet weer aan beide kanten vanaf de letters omhoog, als deze ook aan beide kanten gelijk zijn is het tijd voor het glad strijken.

Pak de squeezee, pinpas of zelfs rijbewijs erbij, want het belangrijkste deel is aangebroken, het gladstrijken. Gebruik een zachte squeezee, voor de zekerheid kan je nog een microvezel doek om bijvoorbeeld je pinpas doen, hiermee maak je de kans op krassen kleiner. duw eerst voorzichtig alle vocht onder de sticker vandaan, zodat je er zeker van bent dat de sticker niet zal verplaatsen als je wat harder drukt. Let goed op de luchtbellen, nu de sticker nog een beetje vochtig is krijg je deze makkelijk weg, zodra de sticker vastzit op de ruit is het lastig deze weg te krijgen. nu de luchtbellen weg gedrukt zijn kan je wat harder drukken. Ga herhaaldelijk over de banner heen met steeds meer druk, hierdoor komt de banner goed vast te zitten en voorkom je latere problemen. 

"Oh nee, ik zie toch nog luchtbellen, wat nu?"Geen probleem. Pak een naald en prik een klein gaatje in de luchtbel, deze kan je er nu uitdrukken zonder dat dit opvalt. 

Plak je in de winter? Dan is het nu de tijd om de sticker op te warmen. Door de koude temperaturen heeft de sticker moeite met plakken en het is zonde als je vers geplakte banner straks op de A9 ligt. Eén verfbrander is ideaal, hiermee kan je de sticker goed opwarmen en heb je vrij snel een mooi resultaat. Zonder verfbrander kom je er ook, maar dit vergt iets meer tijd. Start de auto en laat deze goed warm lopen. Zet vervolgens de blowers op de voorruit aan en de verwarming op standje cremeren, als de voorruit goed warm is blijft de sticker vanzelf mooi zitten. Let er wel op dat de ruitenwissers niet aan gaan!

Heb je geen zonneband? Mooi! Dan ben je nu klaar. Het mooiste is als je de sticker nog 24 uur goed laat drogen, zo weet je zeker dat je banner mooi blijft zitten. Voor de auto's die nog extra verwent worden met een zonneband is een extra stap nodig. Nu de banner mooi recht zit en ook goed vast ben je er bijna. Pak een mes en snijd het stuk zonneband dat voorbij het raam hangt weg.

Probeer het mes zo dicht mogelijk bij de rand van het raam te houden. Het mooiste is als je de zonneband vervolgens onder het rubber van het raam kan drukken (mocht je dit hebben). Als al het overtollige materiaal van de zonneband verwijdert is, kan je nog één keer met de squeezee over de banner gaan. Soms zit er nog vocht in de hoekjes van de zonneband. Nu is dus de tijd om de puntjes op de i te zetten. Zit de banner mooi? Ben je tevreden? Goed!

Trek een koud biertje open, pak een stoel en bewonder je nieuwe aanwinst. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.